Bananöl

Gårdagens aktiviteter omfattade bland annat att hälla veteölen vi gjorde för några veckor sedan på flaska. Det var en jäkla bananlukt på den. Får gräva lite i vad detta beror på. Jästemp eller nån slags syrarast vi missade vi mäskningen kanske? Jästen vi körde med hette WLP380. Går säkert att dricka när den fått kolsyrejäsa lite.

Fataliteter

Varit och inhandlat en lite större kolsyreflaska, 6kg. Borde väl förhoppningsvis räcka ett tag. Måste få till nån bättre kyl för faten, börjar bli trångt där inne.

Kolsyra

Fat på kylning

Imperialistisk stout

Bryggeriet Omnipollo har komponerat en imperial stout som dom kallar “Brygd”. Receptet står på flaskan så det kändes ju vettigt att göra en egen variant. Drösvis med olika sorters malt. Melass och vaniljstång. O.G på 1,100 tyder väl på att det blir hyfsat krut i den.

Vi fick laka i två kärl samtidigt som synes på bilden. Vi hade över 45 liter vört innan kok och det kokade vi ner till 17 liter.

Genialisk lakvattendistribution

47 liter mäsk som kokades ner till 17

Vetestrof på gång?

Folk säger att man ska använda rejäla slangar istället för vanliga jäsrör när man gör veteöl eftersom dom har en förmåga att jäsa så att locket flyger av. Börjar förstå varför. Får hoppas att det inte är en ölsjö på golvet när jag kommer hem.

20130409-103824.jpg

20130409-103835.jpg

Vete(fan)öl

Äntligen dags att brygga den där hefeweizen som Tompa tjötat om sen vi drog igång verksamheten.

20130408-113714.jpg

Tanken var att göra en enkel öl att ha som referens för att sedan vidareutveckla.

Körde 4kg vetemalt och 2,2 kg pilsnermalt. Hallertau-humle för en sisådär 13 IBU. Hade tänkt köra i lite havreskal för att malten inte skulle sätta igen lakkärlet men det glömdes ju förstås bort till följd att lakningen tog en smärre evighet. Vädret var fint så vi lyckades fördriva tiden ändå.

20130408-114438.jpg

20130408-114450.jpg