Folk-ale

Dagens bryggövningar gick ut på att försöka göra en hederlig tre-femma, en folkölsstark ale. Vad har man i en sån då? Maris otter malt och lite kristallmalt.

Mäskar i grytan med ful isolering ovanpå


För att få lite lägre utjäsning och därmed lägre alkoholhalt mäskade vi några grader högre än vanligt, 70-73 grader ungefär.

Högre mäskningstemperatur än vanligt

Under tiden mäskningen pågick passade vi på att tappa en ale vi gjorde för några veckor sen på flaska. Fiffigt knep man läst sig till på nätet, fyll flaskorna på luckan till diskmaskinen så slipper du skura efteråt!

Erik tappar ale på flaska

Efter lakning var det dags att väga upp lite humle. Från vänster till höger, 20 gram amarillo (10,9%) som fick koka i 40 minuter, 15 gram cascade (5,5%) som fick koka i 20 minuter och sist men inte minst 30 gram amarillo som fick vara med i 5 minuter.

Vänster till höger: Amarillo, Cascade, Amarillo igen

Färdigt!

Jäsning

2 thoughts on “Folk-ale

    • Ja det är i minsta laget. Man får väl dryga ut med några Risingsbo 2,8 eller liknande kvalitetsöl.

Comments are closed.